Ce este Recensământul Populației și Locuințelor

Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente dintr-o țară (populația care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective). Această acțiune are loc odată la 10 ani și este coordonată tehnic și metodologic de către Institutul Național de Statistică.

În premieră, Institutul Naţional de Statistică (INS) încearcă să obţină date şi cu ajutorul tehnologiei prin autorecenzare.
Din 14 martie, vom avea posibilitatea să răspundem la chestionar online cu ajutorul telefonului sau laptopului accesând www.recensamantromania.ro și apăsând butonul „Platformă autorecenzare”.

Salariații ce vor efectua autorecenzarea pe platforma www.recensamantromania.ro vor beneficia de o zi liberă plătită din partea angajatorului.

Desfășurarea recensământului

Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) din anul 2021 a fost amânat pentru 2022 din cauza pandemiei. Astfel, recensământul propriu-zis se va desfășura în trei etape:

• 1 februarie – 13 martie 2022:
Preluare date din surse administrative;

• 14 martie – 15 mai 2022:
Autorecenzare online (inclusiv cu asistență din partea unui recenzor pentru cei care vor avea nevoie);

• 16 mai – 17 iulie 2022:
Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să se autorecenzeze online.

Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, dar și obligatorie conform OUG nr. 19/2020 (art.42).

Refuzul furnizării datelor pentru recensământ poate fi sancționat cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei,

Despre Autorecenzare

Autorecenzia nu este obligatorie, însă este una dintre cele două metode (alături de recenzarea prin interviu față în față) prin care se poate îndeplini obligația cetățenilor de a răspunde la recensământ.
Astfel, prin completarea online nu mai este nevoie de vizita recenzorului programată în perioada 16 mai – 17 iulie 2022.
Nu uitați! 
Vă puteți autorecenza oricând în perioada 14 martie – 15 mai 2022 accesând www.recensamantromania.ro și apăsând butonul „Platformă autorecenzare”.

Cum se obține accesul la chestionarul online

Pas 1: se accesează site-ul www.recensamantromania.ro, se apasă butonul „Platformă autorecenzare” unde se deschide formularul de preînregistrare. Acesta trebuie completat prin înscrierea tuturor membrilor aceleiași gospodării care locuiesc la adresa respectivă. Se completează adresa reședinței obișnuite și CNP-urile și adresele de e-mail la care fiecare dorește să își primească link-ul către propriul chestionar de recensământ.

Pas 2: Fiecare membru al gospodăriei primește la adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare propriul chestionar de recensământ

Pas 3: Fiecare intră pe link-ul primit prin e-mail și i se deschide propriul chestionar unde începe să completeze răspunsurile.

Puteți vedea AICI
cum va arăta Chestionarul RPL :

Avantajele Autorecenzării

 Răspunsuri exacte (fiind completate direct de fiecare dintre noi, se elimină în totalitate riscul de alterare din partea unui intermediar);
– Flexibilitate deplină (sistemul funcționează non-stop și poate fi accesat din diferite locații și de pe diferite tipuri de echipamente – tabletă, laptop, computer, telefon mobil de tip smartphone);
– Grad sporit de confort și intimitate pentru fiecare dintre noi
– Protecția noastră și limitarea răspândirii SARS-Cov-2;
– Eficientizarea și accelerarea activităților;
– Reducerea cheltuielilor logistice;
– O zi liberă plătită de către angajator.